Afectiunile respiratorii sunt periculoase. Mare atentie!

11 august 2017 | Autor: | Postat in Remedii, tratamente, afectiuni

Exista trei tipuri principale de boli pulmonare:

1. Boli ale cailor respiratorii (boli pulmonare obstructive) – pot provoca ingustarea sau blocarea cailor respiratorii. Includ: astmul, emfizemul si bronsita cronica. Pacientii care sufera de afectiuni respiratorii prezinta dificultati de respiratie.

2. Boli care afecteaza tesutul pulmonar – deterioreaza tesutul pulmonar. Pot cauza cicatrici sau inflamarea tesutului pulmonar care aduce plamanii in imposibilitatea de a se dilata suficient (“boli pulomare restrictive”). De asemenea, plamanilor li se diminueaza functia de a inspira oxigen (oxigenarea) si de a expira dioxidul de carbon. Fibroza pulmonara si sarcoidoza sunt astfel de boli ale tesutului pulmonar. Pacientii cu aceste afectiuni au sentimentul ca nu au suficient aer, ca “poarta un pulover prea strans pe gat” care nu le permite sa inspire adanc.

3. Boli ale circulatiei pulmonare
– acestea afecteaza vasele de sange ale plamanilor. Sunt cauzate de coagulare, cicatrici sau inflamarea vaselor de sange. Una dintre consecintele acestor afectiuni este reducerea capacitatii plamanilor de la transporta oxigenul si de a elibera dioxidul de carbon. Deseori, aceste boli pot afecta si functia cardiaca. Majoritatea bolilor pulmonare, implica de fapt o combinatie a acestori tipuri de afectiuni.

Afectiuni respiratorii comune

Despre afectiuni respiratorii s-au scris multe, insa sfatulmedicului va ofera mereu informatii complete!

Astmul
Este o boala pulmonara cronica, cauzata de inflamarea bronhiilor si a brohiolelor, dar si episoadele (crize) de obstructie a cailor respiratorii. Pacientii cu astm sunt sensibili la o varietate de substante. Crizele de astm pot fi declansate de fumul de tigara, de particule de praf din aer, mucegai, alergeni, exercitii fizice, aer rece si alti factori. In timpul unei crize, mucoasele cailor respiratorii se inflameaza iar muschii din jurul bronhiilor se contracta, conducand la ingustarea cailor respiratorii. Secretia de mucus poate inhiba si mai mult fluxul de aer, iar respiratia se va ingreuna, va fi suieratoare si dificila. Cele mai multe dintre aceste crize, nu determina afectarea permanenta a plamanilor, dar este necesar consultul medical imediat. Lipsa de oxigen si eliminarea insuficienta a dioxidului de carbon pot pune viata in pericol.
Conform American Lung Association, astmul este cea mai frecventa boala cronica, manifesata inca din copilarie.

Boala pulmonara obstructiva cronica sau
bronhopneumopatia obstructiva cronica
Este un termen utilizat atat pentru emfizem cat si pentru bronsita cronica. In cauzul bronsitei cronice, caile aeriene se inflameaza si are loc ingustarea ireversibila si progresiva a bronhiilor; functia respiratorie va fi de asemenea diminuata progresiv. In caz de emfizem, alveolelepulmonare sunt distruse lent. In ambele situatii, creste dificultatea pacientului de a expira si de a obtine suficient oxigen. Fumatul cauzeaza aproximativ 90% dintre decesele asociate cu BPOC.

Azbestoza

Este o boala cronica care se declanseaza ca urmare a expunerii prelungite la o cantitate mare de azbest (material utilizat pe cale larga in constructii) si se caracterizeaza prin existenta fibrozei intestitiala si a particulelor de azbest. Fibrele de azbest patrund in caile respiratorii provoaca iritarea acestora si inflameaza si cicatrizeaza tesutul pulmonar. In cazul azbestozei avansate, plamanii se micsoreaza, devin rigizi si capata aspectul unui fagure de miere.

Fibroza pulmonara
Eeste o boala pulmonara intestitiala caracterizata prin deteriorarea si cicatrizarea tesuturilor dintre alevolele pulmonare si rigidizarea plamanilor. Cauzele fibrozei sunt:
– profesionale sau de mediu (includ expunerea repetata la particule mici si substante anorganice: azbest, carbune, beriliu, siliciu);
– expunerea repetata la fan mucegait, excremente de animale, praf de cereale (ce provoaca intr-o prima faza hipersensibilitate pulmonara si in cele din urma fibroza pulmonara);
– chimice (utilizarea de medicamente toxice pentru plamani);
– tratament anterior care implica radiatii;
– sarcoidoza;
– scleroza sistemica si alte tulburari autoimune;
– cauze idiopatice.

Afectiunile respiratorii sunt periculoase. Mare atentie! on 11 august 2017 rated 4.8 of 5

Autor:

Acest autor a publicat 120 articole pana acum. Mai multe informatii despre autor in curand.

Lasă un răspuns

Trebuie să fi autentificat pentru a comentariu.